DAVIS THOMAS | SCUH | CENTRAL COURTYARD

DAVIS THOMAS | SCUH | CENTRAL COURTYARD 2017-05-06T05:11:53+00:00

Project Description

ARTIST | Davis Thomas

PROJECT | Sunshine Coast University Hospital | Central Courtyard

CLIENT | Lendlease on behalf of Exemplar Health and Queensland Government

iAM Scope | Curatorial, Public Art Project Management

The centrepiece of the hospital is an enclosed central courtyard, forming the green heart of the main building complex.  The courtyard has been designed to accommodate leisure activities for both children and adults as well as spaces that allow for quiet, contemplative reflection. The Kindred artwork has emerged from the history of the previous landscapes of the hospital site: the grasslands, fields and flora of the Kawana area. This artwork relates the visual language of grasslands and seed pods weaving an elegant and gentle visual narrative throughout the courtyard. Made up of two inter-related key elements – the wall structure and vertical sculptural elements, Kindred uses a simple system of repeating motif, form and materials by which to resonate with the grassland ecology of the site.

The sculptural elements sitting on the peak of each curving pole also feature a light source embedded into the sculptural pod. The reflective surface of these elements will allow for a responsive daytime quantity attuned to the sunlight and weather, whilst at night the work will come to life in a unique and tranquil way. The elements will glow, reflect and shadow a warm white light. Kindred will cycle through a program of fluctuating light commands that will activate each lantern within a cluster to emit a warm undulating white light. The effect will be that in the night the landmark parabolic wall work will be transform into an oscillating cloud of light, woven together by the individual clusters located through out the space.